HTML

Tanulás

Szolnoki Főiskolásoknak: - EU tanulmányok - gazdaság földrajz (Szarvas Pál) - gazdasági jog (Lukács Ágnes) - nemzetközi magánjog (Lukács Ágnes) - mikroökonómia (Detkiné Viola) - makroökonómia (Dr. Nagy Rózsa) - számvitel I. (Szívós László) - számvitel II. (Szívós László) - menedzsment - operációkutatás (Libor Józsefné) - nemzetközi pénzügyek (Báger Gusztáv) - pénzügyek (Barta Árpád) - marketing I. (Pólya Éva) - marketing II. (Pólya Éva) - nemzetközi ügyletek (Dr. Törzsök Éva) - külkereskedelmi technika I. (Dr. Törzsök Éva)

Friss topikok

  • Számviteltanár: Sziasztok! Számvitel blogomban az alapoktól a mérlegképes könyvelő szintig találtok elméletet és ... (2012.09.10. 18:18) Számvitel I. - fogalmak

Linkblog

Gazdasági jog I. - Fogalmak (Zh-ra)

2007.06.27. 09:33 :: zsuzs87

Zárthelyi
 
 
Jog: magatartási norma, melyet a társadalomban kialakult legerősebb hatalom, az állam alkot, és amelynek végrehajtását állami szankcióval, végső soron fizikai kényszerrel is biztosítja.
 
Visszaható hatály tilalma: jogszabály a kihirdetését megelőző időre vonatkozóan nem állapíthat meg kötelezettséget, és nem tehet valamely magatartást jogellenessé.
 
Állam: a társadalom történelmileg kialakult hatalmi-politikai szervezete, mely meghatározott terület és népesség felett főhatalommal rendelkezik.
 
Jogképesség: jogképes az, akinek jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállahat.
 
Cselekvőképesség: cselekvőképes az, aki saját akaratából, a maga nevében, a saját cselekményével jogokat szerezhet és jogkötelezettségeket vállalat.
 
Jogi személy: olyan állandó szervezet, amelynek elkülönített vagyona van, feladatai teljesítéséhez vagyoni jogokkal rendelkezik, és kötelezettségeiért önálló vagyoni felelősség terheli.
 
Szolgalom: olyan jogviszony, amelynél fogva a jogosult olyan dolognak, amely nem az övé, valamilyen irányban hasznát veheti.
 
Használati jog: olyan jogviszony, amelynél fogva valaki a más tulajdonában lévő ingatlan vagy ingó dolgot saját, valamint családtagjai szükségletét meg nem haladó mértékben használhatja, hasznait szedheti.
 
Haszonélvezeti jog: olyan jogviszony, amelynél valaki más tulajdonában lévő ingatlan vagy ingó dolgot birtokolhatja, használhatja, hasznait szedheti, de a jogviszony megszűnése után a dolgot állagsérelem nélkül vissza kell adnia.
 
Telki szolgalom: olyan jogviszony, amelynél fogva valamely ingatlan mindenkori birtokosa más ingatlanát meghatározott terjedelemben használhatja, vagy követelheti, hogy a szolgalommal terhelt ingatlan birtokosa valamely egyébként jogos magatartásától tartózkodjék.
 
Kötelem: két vagy több személy közötti mellérendelt jogviszony, amelynél fogva kikényszeríthető kötelezettség keletkezik a szolgáltatás teljesítésére, és a jogosultság a szolgáltatás követelésére.
 
Szerződés: két vagy több fél joghatás kiváltását célzó, arra alkalmas, egybehangzó akaratnyilatkozat.
 
Clausula rebus sic stantibus: a körülményekben beálló lényeges változás mentesíti a feleket a teljesítési kötelezettség alól.
 
Pacta sunt servanda: a szerződésnek törvényi ereje van, köti a feleket, csak közös akarattal lehet eltérni.
 
Vélelem: a jogszabály valamint, ami bizonytalan biztosnak vesz.
 
Nemo plus iuris elve: senki nem ruházhat át több jogot, mint amivel ő maga rendelkezik.
 
Jóhiszemű: az, aki nem tud és kellő körültekintés mellett sem kell tudnia a látszattal ellentétes valóságról.
 
Rosszhiszemű: az, aki tud vagy kellő körültekintés mellett tudnia kellene a látszattal ellentétes valóságról.
 
Szolgáltatás: az a magatartás, amelyet a kötelem jogosultja a kötelezettől követelhet, ill. amit a kötelezett a jogosulttal szemben tanúsítani köteles.
 
Jogszavatosság: helytállás azért, hogy a szolgáltatott dologgal a jogosult korlátozásmentes tulajdonjogot szerez.
 
Kellékszavatosság: helytállás azért, hogy a szolgáltatott dologban megvannak a törvényben és szerződésben meghatározott tulajdonságok.
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamvitel.blog.hu/api/trackback/id/tr8106846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása